Bilimsel çalışmalara göre insanların yaklaşık % 7’si her gün yemek borusunda bir yanma hissi yaşıyor. Prof. Dr. Melih Özel, “Tütün ürünleri, yağdan zengin ve aşırı beslenme, kiloyu kontrol etmek için hiçbir şey yapmamak gastroözofageal reflü hastalığına yakalanma riskini arttırıyor” dedi.
Reflünün göğüste yanma, ağza acı-ekşi mide sıvısının gelmesi ve göğüs ağrısı gibi tipik belirtilerinin olduğunu söyleyen Melih Özel, bunlara yemek borusunda darlıklar, erozyon ve ülserler gibi oluşan çeşitli değişiklikler de eklenince ‘klasik gastroözofageal reflü hastalığı tanısıının konduğunu söyledi.
Sigara, hareketsizlik ve kötü beslenme reflü sebebi
Hastalığın oluşumunda tek ve ortak bir nedenin olmadığını söyleyen Özel, “Reflüyü etkileyen nedenler kişiden kişiye değişiyor. Ancak gastroözofageal reflü hastalığı oluşumunda en önemli unsur yemek borusunun alt ucunda, yemek borusu ile midenin birleşim yerindeki nispeten karmaşık anatomik yapılanmaya ait işlevlerin bozulması. İleri yaş ve bununla birlikte daha fazla ilaç kullanımı, obezite, mide fıtıkları, sigara, kötü beslenme ve hareketsizlik gibi yaşam tarzından kaynaklanan riskler, sindirim sistemiyle ilgili ya da romatolojik ve endokrinolojik kökenli bazı sorunlar reflü için başlıca sebepler arasında sayılabilir” şeklinde konuştu.
Ne Yapmalıyım?
- Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Az yiyin, öğün atlamayın, ara öğünleri ihmal etmeyin. Unutmayın, sebzeler gaz yapabilir ama genellikle reflünüzü artırmaz.
- Beslenme içeriğinizdeki yağ miktarını azaltın.
- Şeker ve tatlı sizi üzebilir. Çikolata, nane ve tarçına dikkat edin.
- Baharatlar önemli. Acı yemek güzeldir ama gece kâbusunuz olabilir.
- Yiyecek ve içeceklerin üzerinizdeki etkilerini gözlemleyin. Size dokunduğunu bildikleriniz varsa, bunları dikkatle tüketmekte yarar var.
- Domates suyu, greyfurt suyu, sodalı, gazlı içecekler ve kafein içeren içeceklerden uzak durun.
- “Şu yiyecek ya da bu içecek reflüye iyi gelir” diye bir şey yok. Tedavinizi değiştirmeye ya da kesmeye neden olacak bir gıda-içecek seçeneği olmadığını aklınızdan çıkarmayın.
- “Reflüm var” diye yemeden, içmeden kesilmenin yararından çok zararı olacaktır.
- “Hayat tarzı değişiklikleri” olarak adlandırılan düzenlemeler arasında bahsettiğimiz faktörlere dikkat edin; kilonuzu iyi kontrol edin ve çok sert, sıkı diyetlerden uzak durun.
- Unutmayın, gıdaların reflü belirtileri üzerine etkileri tamamen kişisel ve genelleme yapmamakta yarar var. Hangi gıdalarla sorun yaşadığınızı not etmek ve bu gıdaları beslenme düzeninizin dışında tutmak çok uygun bir yöntemdir. Öte yandan etkisini bilmediğiniz gıdaları baştan liste dışı bırakmak yerine, küçük miktarlarda deneyerek karar vermek daha doğru olacaktır.
- Hazırladığınız yemeklerde kullandığınız gıda bileşenlerini birer birer ekleyip çıkartarak etkilerini gözleyin ve not edin. Bir zaman sonra hangi yemekte hangi malzemeyi kullanmazsanız daha rahat ettiğinizi anlayacak bir veri tabanına sahip olursunuz.
- Dışarıda yemek yerken, tatilde, seyahatte, nerede olursanız olun diyetinizin kontrolünü elden bırakmayın.
- Yemek yedikten hemen sonra yatmayın, uyku zamanınıza kadar hafif hareketlerle sindiriminizi rahatlatın. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)